instagram viewer

"Koningsvoetbal regeert de wereld", zoals het gezegde luidt, en er zit een kern van waarheid in. Geen enkele sport is zo populair als voetbal. Met zo'n groot verspreidingsgebied komen allerlei curiosa samen. Ontdek de langste stilstandtijd en vele andere interessante dingen.

Koningsvoetbal is altijd goed voor curiosa.

De langste spel- en blessuretijd

• Waarschijnlijk de langste blessuretijd in een officiële voetbalwedstrijd vond plaats in de districtscompetitie in Duitsland, meer bepaald in het rustige Bottrop. In de wedstrijd tussen Dostlukspor Bottrop en BW Wesel was er een sensationele 28 minuten blessuretijd.
  • Overigens is het record op het internationale toneel iets minder dan de helft. In 1994 speelde de Schot Mottram 13 minuten over in de groepswedstrijd op het WK tussen Bolivia en Zuid-Korea.
  • De langste voetbalwedstrijd in de geschiedenis eindigde in Engeland na 35 uur. Het was een benefietwedstrijd tussen de Cotswold All Stars en Cambray FC. De eindscore was een ongelooflijke 333: 293.

Overtredingen, kaarten en uitwijzingen

• De snelste rode kaart in een wedstrijd is een nek-aan-nekrace. De onvrijwillige winnaar is Lee Todd, een Welshe amateurvoetballer. Hij werd in 2000 na twee seconden van het veld gegooid, omdat hij het fluitsignaal van de scheidsrechter aftrapte Woorden "Fuck me, dat was luid" commentaar. De scheidsrechter stuurde Lee vervolgens weg wegens ongepaste bewoordingen. De tweede plaats ging naar David Pratt van Chippenham Town FC. Hij werd na drie seconden van het veld gegooid vanwege een overtreding.
  • Je wilt het niet geloven, maar het kan nog sneller, niet aan het begin van het spel, maar wanneer je wordt gewisseld. Keith Gillespie van Sheffield United en Walter Boyd van de Welshe club Swansea City zagen beiden na nul seconden de rode kaart. Beiden werden gewisseld in hun respectievelijke wedstrijden en voordat de scheidsrechter opnieuw kon fluiten, pleegden ze een aanval en werden ze van het veld gegooid.
  • Welk team scoorde de meeste doelpunten in een seizoen?

Lange tijd in de geschiedenis van de Bundesliga was er maar één team dat ...

• Het aantal van de meeste rode kaarten in een spel is ook erg merkwaardig. In de wedstrijd tussen CA Claypole en Victoriano Arenas in de Argentijnse vijfde divisie deelde de scheidsrechter maar liefst 36 rode kaarten uit. 36 rode kaarten met 22 spelers op het veld? Ja, dat werkt: toen de situatie op het veld steeds verhitter werd en er een roedel ontstond, escaleerde de situatie. Spelers, fans, coaches en wisselspelers stonden op het veld en hadden ruzie. De scheidsrechter Damien Rubino gaf alle spelers, coaches en wisselspelers die betrokken waren bij het gevecht, de rode kaart, dus 36 stuks.

Wat zou voetbal zijn zonder doelpunten?

• Er was een echt recordwedstrijd in 2002 in Madagaskar. Het Stade Olympique l'Emyrne verloor met 149-0 van AS Adema. Dit was echter geen briljant optreden van AS, maar een protest van Stade Olympique. Ze scoorden 149 eigen doelpunten na een geschil tussen de scheidsrechter en de Stade-coach. Ze vestigden dus twee records: het hoogste eersteklasserresultaat wereldwijd en de meeste eigen doelpunten in een wedstrijd.
  • Op internationaal niveau zou je kunnen denken dat een van de grote voetbalnaties zoals Brazilië, Spanje, Italië, Duitsland enz. zou het record van de hoogste score houden. Puff cake, Australië zijn nummer één doelpuntenmakers. Ze versloegen Amerikaans Samoa met 31-0 op 11 april 2001. Het is dus niet verwonderlijk dat de Australische Archie Thompson het record heeft voor de meeste doelpunten in een interland met 13 doelpunten in deze wedstrijd.